nedeľa 2. marca 2014

Kríza na Kryme: Netlačme Rusko do kúta!

Zo situácie na Kryme ide strach. Od prvého okamihu som tvrdil, že Rusko z riešenia krízy na Ukrajine nemožno vynechať. Ukrajina je pre Rusov strategický záujem a dalo sa čakať, že pôjdu až na hranu. To je holý fakt, nie obhajoba. Mimochodom, toto západné mocnosti nevedeli? Západ robí jednu školácku chybu za druhou a teraz sa čuduje, že hrozí vojna. 

Rusko vracia požičané

Ešteže máme na našej strane slovenských opozičných „Rambov“, ktorí sú vždy pripravení prijať nejaké protiruské vyhlásenie - hneď som pokojnejší... Žarty bokom, napokon, o našej opozícii som stratil ilúzie už dávno: infantilní, nezodpovední, naivní. 

Radšej sa pýtajme, čo môžeme urobiť pre mier. Odpoveď je jasná. Predsa to, čo sme mali robiť celý čas: snažiť sa s Ruskom rokovať, nie ho vynechávať a ponižovať. Rusi dnes iba vracajú Západu požičané. Západ podporoval Majdan, bránil Janukovyčovi použiť silu na ochranu inštitúcií, zinscenoval štátny prevrat v Kyjeve a legitimizoval novú ukrajinskú vládu s účasťou fašistov. Na vláde participuje krajne nacionalistická a antisemtistická strana Svoboda, ktorá vznikla z národno-socialistickej strany Ukrajiny otvorene sa hlásiacej k nacizmu. Nižšie exekutívne posty zastávajú aj fašistickí extrémisti z Pravého sektoru. 

Dnes Rusi na oplátku podporujú anti-Majdan na Kryme a vysielajú signál, že prípadné použitie sily proti proruským vzbúrencom na Kryme bude potrestané (takto možno interpretovať mobilizáciu ruskej armády a súhlas parlamentu s prípadným použitím ruských vojakov). 

Obavy z ukrajinských fašistov

Ak Rusko nebude tlačené do kúta, nepredpokladám, že dôjde k narušeniu ukrajinskej suverenity: zatiaľ vidíme len zdvihnutý prst. Proti krymským demonštrantom však nemôže byť použitá sila zo strany Kyjevu, to je základná podmienka. Musí im byť umožnené to, čo Západ svojim tlakom umožňoval Majdanu: odmietanie poslušnosti voči vláde, okupácia vládnych úradov, autonómne rozhodnutia o osude regiónu a pod. Je v tom kus irónie... 

Z čoho pramenia moje najväčšie obavy? Ak zvážime, že v ukrajinskej poprevratovej vláde dnes sedia aj fašisti, nedá sa použitie sily zo strany Kyjeva vylúčiť. Ak dôjde k napadnutiu Rusov na Kryme, Moskva bude zatlačená do kúta. V tom prípade hrozí najhorší scenár a nechcem domýšľať jeho následky. O to je dôležitejšie, aby Západ držal na uzde ukrajinských nacionalistov a aby sa s Ruskom okamžite začalo jednať ako s partnerom. Zdôrazňujem: ako s partnerom! 

Výzvy Západu o suverenite? Pokrytectvo, až to bolí

Treba robiť všetko pre zmierňovanie situácie. Západ, ktorý za ostatných dvadsať rokov napadol suverénnu Juhosláviu, suverénny Afganistan, suverénny Irak, suverénnu Líbyu atď., by mal teraz menej tárať o suverenite, pretože z toho srší také pokrytectvo, až to bolí; západní politici by sa mali skôr sústrediť na diplomatické rokovania s Ruskom a hľadať kompromis. 

Drahí kolegovia z EÚ, dnes nie je čas na napínanie svalov; už by sa patrilo zapojiť aj rozum a snažiť sa predvídať aspoň jeden krôčik dopredu. 

Mier!

(Komentár vyšiel pôvodne 2. marca 2014 na portále NoveSlovo.Sk.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára