štvrtok 26. júna 2014

Prečo som cestoval do Moskvy

V Moskve sa 26. júna konalo celosvetové medzinárodné parlamentné fórum, ktoré už tradične organizuje predseda ruskej Dumy Sergej Naryškin. Pozvaná bola aj Národná rada Slovenskej republiky a pre mňa je cťou, že som ju na tejto významnej konferencii mohol reprezentovať osobne. Som presvedčený, že s Ruskom by sa mal viesť konštruktívny dialóg. Nielen v dobrých časoch, ale predovšetkým v čase, kedy sa vzťahy medzi Západom a Ruskom dostali na bod mrazu. 

Iba dialóg môže vydláždiť cestu k mieru. To nie sú moje slová, ale slová politika, ktorý je ikonou skôr pre amerických jastrabov – ide o výrok Georga Schulza, bývalého amerického ministra zahraničných vecí počas vlády Ronalda Reagana. Aj on vedel, že napínanie svalov vedie k vojne, ale mier dokáže priniesť iba spolupráca a dialóg. Kiežby naši jastraby trochu viac študovali svoje vlastné autority. Možno by konečne zistili, ako veľmi sa mýlia... 

Rusko nie je nepriateľ, Európa ho potrebuje

Prekáža mi, ak niekto z Ruska vytvára nášho nepriateľa. Európa a Rusko sa vzájomne potrebujú, s Ruskom sa musíme rozprávať, s Ruskom treba spolupracovať. Aj preto som na fóre vo formálnych aj neformálnych rozhovoroch prezentoval potrebu dialógu. Dlhodobo zdôrazňujem, že Rusko nie je nepriateľ, že ekonomické sankcie nie sú riešením a že nárast zbrojenia nikam nevedie. Vzájomné oslabovanie Európskej únie a Ruska môže pomôcť najmä Spojeným štátom, určite nie Európe či Slovensku. V súlade s myšlienkami Noama Chomského som presvedčený, že ak odsudzujeme anexiu Krymu, mali by sme rovnako principiálne odsudzovať aj porušenie medzinárodného práva v prípade Kosova, Guantánama, Golanských výšin a podobne. Alebo sme už zabudli na to, že USA protiprávne okupuje časť kubánskeho územia, či na to, že Izrael protiprávne okupuje časť sýrskeho územia? 

Práve tieto postoje som sa snažil presadzovať na moskovskom fóre. Pravda, na rozdiel od slovenskej politickej scény, v Rusku nebolo treba vyvíjať špeciálne úsilie na presviedčanie kolegov. Na konferencie vládla zhoda na tom, že dnes najviac potrebujeme dve kľúčové veci: mier a dialóg. Zdá sa, že tomu rozumejú všetci okrem vojnových štváčov. 

Aj západní politici v Moskve podporili dialóg s Ruskom

Kým som odletel do Moskvy, pýtali sa ma, či moja účasť na konferencii neposlúži ruskej propagande. Ako keby malo byť úsilie o dialóg podriadené vojenskému mysleniu! Podľa našich rusofóbov sa už máme hanbiť už aj za to, že sa rozprávame s Rusmi! Kam sme sa to dostali?! 

Pravda je taká, že na moskovskom fóre som nebol zďaleka jediný politik z EÚ a už vôbec nie ten najvyššie postavený. Spolu s predsedom ruského parlamentu Naryškinom fórum otvorili dvaja bývalí predsedovia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, Rene van der Linden a Jean–Claude Mignon. Mimochodom, Mignon je poslanec francúzskeho parlamentu za stredopravú UMP, ktorá na čele s Nicolasom Sarkozym donedávna vládla vo Francúzsku. 

Vo svojom prejave Mignon poďakoval všetkým, ktorí na konferenciu prišli a ukázali vôľu viesť s Ruskom dialóg. Poďakoval ruským hrdinom za ich obeť v druhej svetovej vojne a zvýraznil úlohu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v hľadaní riešení aktuálneho sporu medzi EÚ a Ruskom. Keďže spolu s ďalšími kolegami zastupujem slovenský parlament v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy, určite sa prihlásim k tejto iniciatíve a dúfam, že ruskej delegácii bude vrátené hlasovacie právo v tejto inštitúcii a začne sa s Rusmi jednať ako s partnermi. 

Počúvajte svojich európskych kolegov, pravičiari!

Veľmi príjemne v Moskve prekvapil aj Rene van den Linden, holandský kresťanskodemokratický politik, ktorý patrí k najznámejším európskym lídrom. Opäť pravičiar, ale úplne iného razenia, ako naši jastraby. Vo svojom prejave pripomenul, že za aktuálny spor zďaleka nemôže iba Rusko a upriamil pozornosť na chyby, aké urobilo NATO a EÚ. 

Van den Linden zdôraznil, že EÚ potrebuje rozvíjať konštruktívnu politiku voči Rusku. Sme partneri, nie nepriateľa. Vzájomne sa potrebujeme a musíme rozvíjať strategické partnerstvo. Sankcie sú zlé riešenie, pretože produkujú porazených na oboch stranách. Len spolupráca plodí víťazov. Van den Linden mi hovoril z duše. 

Ľavica zdôraznila ekonomické príčiny vojen

Aj ďalšie štáty EÚ poslali do Moskvy svojich zástupcov, sám som sedel vedľa predsedu ústavnoprávneho výboru fínskeho parlamentu Johanessom Koskinenom za sociálnu demokraciu. Bulharskí sociálnodemokratickí kolegovia zdôrazňovali svoje silné slovanské väzby k Rusku. Ľavicové strany mali silné zastúpenie: výborné vystúpenie mal Wolfgang Gehrcke, poslanec z nemeckej Die Linke, ktorý označil vojenské posilňovanie NATO za absurdné a odmietol militantné riešenia sporov. 

Konferencia však zďaleka nebola ohraničená na Európu. Najzaujímavejšie prejavy prišli od predsedov parlamentov z mimoeurópskych štátov – z Argentíny, z Bolívie či z Indonézie. Najmä latinskoamerickí politici upozorňovali na ekonomické príčiny západného tlaku na viaceré regióny sveta. Argentínčan priamo označil globálny finančný systém za hrozbu pre mier a prihlásil sa ku kritike jeho rodáka, pápeža Františka, ktorý odmieta nerovnosť v súčasnom svete. Dominancia kapitálu generuje chudobu a v tom je hlavná príčina všetkých sporov, uzavrel argentínsky predseda parlamentu. 

V podobnom duchu pokračoval zástupca Bolívie, menovec zosnulého venezuelského lídra Huga Cháveza. Upozornil na pokrytectvo Západu: zatiaľ čo nedávne voľby v Sýrii vyhlásili za nelegitímne, pretože neprebehli na územiach, ktoré majú pod kontrolou povstalci, ukrajinské prezidentské voľby sú podľa Západu v najlepšom v poriadku, hoci takisto na územiach pod kontrolou povstalcov neprebehli. Bolívijský politik odmietol americký imperializmus a vyjadril v mene Bolívie plnú solidaritu Rusku. 

Ruskí politici sú znepokojení z rastúcej rusofóbie

O slovo sa prihlásili aj viacerí ruskí politici. Zaujal najmä úvodný prejav predsedu ruského parlamentu Sergeja Naryškina. Patrí medzi najvýznamnejších ruských politikov, známy je svojim diplomatickým, zmierlivým prístupom. Pre mnohých bolo prekvapením, že práve on sa spolu s ďalšími ruskými politikmi ocitol na sankčnom zozname zo strany EÚ. Ak sa už bráni diskutovať aj zástupcom parlamentom, ktorých primárnou úlohou je hľadať dialóg, potom niekto očividne hľadá zámienky pre vojnu a nechce dať šancu mieru. Nečudo, že Naryškin sankcie označil za neférové a vo svojom prejave priblížil pohľad ruskej strany na ukrajinskú krízu. Ten je už dostatočne známy, hoci v slovenských médiách absolútne ignorovaný. 

Podľa Naryškina ukrajinská kríza od počiatku pripomínala scenár, ktorý už bol odskúšaný počas arabskej jari farebných revolúcií. Nebola to žiadna náhoda a Majdan bol zreteľne podporovaný zo Západu, aby sa dosiahol prevrat. Účasť pravicových extrémistov na Majdane, pri masakre v Odese či v bojoch na východe Ukrajiny je podľa neho neodškriepiteľná a nič na tom nemení, že vo voľbách nacisti neuspeli. Ako Naryškin uzavrel, demokratický štát sa nedá vybudovať pod Hitlerovou vlajkou. Emotívny prejav predniesol aj ruský poslanec Sergej Markov, ktorý sa obáva, že na Západe sa z rusofóbie stáva nebezpečná ideológia, ktorá pripomína antisemitizmus spred druhej svetovej vojny. Pomohol si výrokom lorda Actona, že moc korumpuje a absolútna moc korumpuje absolútne. Aplikoval tento výrok na hegemonickú pozíciu USA v súčasnej medzinárodnej politike. Čo však všetci ruskí politici zdôrazňovali, to je ich záujem na deeskalácii konfliktu.



Dialóg a mier!

Na moskovskej konferencii sa zúčastnilo 71 štátov z celého sveta. Som hrdý na to, že Slovensko nechýbalo. Diskutovalo sa o parlamentnej spolupráci, o potrebe dialógu, o kríze na Ukrajine. Najskloňovanejším slovom bolo slovo mier. Kiežby sa toto slovo konečne dostalo aj do slovníku našich militantných jastrabov. To by ale museli načúvať aj druhej strane a nielen sa utvrdzovať vo svojich propagandistických príbehoch. Takýto ľudia nikdy nemôžu priniesť mierové riešenia, pretože príliš nenávidia. 

K riešeniu konfliktu potrebujeme otvorených ľudí. Práve takých som stretol na moskovskej konferencii. A som rád, že som tam bol, aby som im mohol tlmočiť, že Slovensko chce presne to, čo všetci dobrí ľudia na svete - dialóg a mier.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára