piatok 23. mája 2014

Nehádžme všetkých do veľkého vreca fašizmu

V poslednom čase som sa dozvedel niekoľko zaujímavých vecí o fašizme. Po prvé, ak dnes niekto nenadáva na Rusko, tak vlastne podporuje Putina, a keďže toho podporujú aj neofašistické strany v Európe, tak vlastne každý, kto nie je rusofób, musí byť fašista. Železná logika nepustí. Kto nechce vojnu, je fašista, vybavené. 

Je fašista každý, kto má názor na Rusko? 


Po druhé, verzia z opačnej strany hlása, že fašista je naopak každý, kto podporuje aktuálne ukrajinské vedenie, pretože sa to okolo neho hemží fašistami. Čiže, z bodu 1 a bodu 2 vyplýva, že fašista je nevyhnutne každý, kto má nejaký názor na krízu v Ukrajine. Absurdné? Áno! Ale to nie je všetko. 

Je tu ešte stará ideologická skratka, ktorá spája s fašistami všetkých ľavičiarov, veď Mussolini bol pôvodne členom Socialistickej strany, nehovoriac o pakte Hitlera so Stalinom a nakoniec, však pre neoliberálov sú to obe totalitné ideológie a nevidia rozdiel. Takže do vreca hoďme každého, kto je kritický voči kapitalizmu, extrémista, jeden ako druhý. Pre nevzdelancov nádherné skratky. 


Fašizmus a socializmus sú protipóly 


Škoda len, že na nich nie je ani štipka pravdy: ideológia socializmu vychádza z radikalizácie osvietenských hodnôt (sloboda, rovnosť, bratstvo), kým fašizmus hlása ich totálne popretie a nahradenie poriadkom, disciplínou, tradíciou. Fašizmus teda do extrému dovádza konzervatívne hodnoty, nie ľavicové. Ale prečo by to nevzdelancov malo zaujímať? 

A je tu ešte jedna aktuálna skratka o fašistoch: za posledné dni sa na Slovensku v časti občianskej spoločnosti udomácnil názor, že fašista ste aj vtedy, keď v návale zúrivosti niečo skríknete či napíšete a ak sa v tomto vašom chvíľkovom zlostnom výkriku objaví nejaká menšina, ste fašista, treba vás zavrieť, vybavené, nikoho nezaujíma, či to bolo prvýkrát, či posledný, či to ľutujete a či nie, jednoducho, ste rasista na celý život, zabiť vás treba. 


Kauza Kormúthovej: tragický omyl RTVS 


Nuž, priatelia, kto ešte nebol fašista, nech sa hlási u súdruha Žinčicu! Najsmutnejšie na tom celom je, že tým, že označujeme za fašistov aj ľudí, čo nimi nie sú, stierame rozdiel medzi dobrom a zlom a najväčší osoh z toho majú skutoční fašisti, neonacisti a rasisti, ktorí naberajú na sile, kým sa tu niekto odbavuje na Rusoch, Ukrajincoch či popletených moderátorkách... Škoda, že už nežije George Orwell, toľko nových námetov by získal. 

Som presvedčený antifašista a boj proti rasizmu zo všetkých síl podporujem. Ale najmä kauza moderátorky Kormúthovej ma vydesila. Výrok tejto novinárky je odporný a hnusí sa mi. Ale pokiaľ viem, toto dievča nie je neonacistickou aktivistkou, ani členkou Kotlebovej strany. Jej súkromný (!) výrok bol očividne iba hlúpou emóciou, ktorú ľutuje. Negatívna emócia vyplynula z negatívnej skúsenosti. To nie je ospravedlnenie, ale poľahčujúca okolnosť. Určite bolo na mieste ju nejako potrestať, možno ju po vzore BBC nechať pracovať na dokumente o Rómoch, aby pochopila ich ťažký údel alebo ju inak inteligentne disciplinárne riešiť. Ale vyhodiť ju za to z práce? Rozhodne nie! 


Voda na mlyn neonacistom 


Ak by sme dnes na Slovensku vyhodili z práce každého, kto si v krčme politicky nekorektne zanadáva na Rómov, tak nechcem vidieť tie štatistiky nezamestnanosti. Ja rozumiem tomu, že proti rasizmu treba bojovať čo najradikálnejšie a budem prvý za to, aby sme zatvárali agresívnych neonacistov do kameňolomov, ale toto predsa nie je boj proti neonacistom. Toto je šikana dievčiny za chvíľkové pomätenie, nie za nehumánne presvedčenie. A je to skôr voda na mlyn rasistom. Urobia z nej mučeníčku. 

Obávam sa, že toto, čo RTVS urobila pani Kormúthovej, na Slovensku s výnimkou zopár ľudskoprávnych aktivistov nikto nemôže pochopiť, akurát sa ľudia začnú báť používať facebook, prípadne vôbec otvárať ústa. A budú v sebe dusiť emócie, ktoré by sme im mali skôr racionálne vyvracať a nie ich za ne vyhadzovať z práce... Treba vedieť rozlišovať medzi človekom, ktorý jednorázovo zlyhá a človekom, ktorý systematicky hlása nejakú zvrátenú ideológiu. A treba vedieť odpúšťať a dávať druhú šancu. Toleranciu nemôžu vybojovať ľudia, ktorá nevedia tolerovať. 


Bojujme proti náckom inteligentne 


Opakujem, ak to dievča nie je neonacistka, tak z nej robiť štvanú zver za emočný skrat, to jednoducho nie je fér. Možno niekde v Škandinávii, kde majú ďaleko vyššiu politickú kultúru, si takéto gesto viem predstaviť, ale zasa, povedzme si na rovinu, že tam by za tento čin vyvodil zodpovednosť aj riaditeľ televízie: takže, ak sa chceme hrať na Škandinávcov, tak dúfam, že to nekončí týmto "kopnutím si" do jednej malej redaktorky, a že zodpovednosť bude teda hrdinsky vyvodzovať voči sebe aj vedenie... Sám by som nástroje boja proti rasovým predsudkom prispôsoboval slovenskej realite, nie švédskej. 

Bojujme proti skutočným fašistom a vysvetľujme ľuďom, prečo sú predsudky neoprávnené. Zatiaľ mám pocit, že sa robí presný opak: bojujeme proti ľuďom s predsudkami a vysvetľujeme fašistom, prečo sú ich periodiká, ktoré vydávajú, neoprávnené. Tento vývoj vyhovuje neonacistom, nie dobrým ľuďom. Asi niečo nebude v poriadku.

(Komentár pôvodne vyšiel 23. mája 2014 na portále Aktuality.Sk.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára