štvrtok 26. júna 2014

Prečo som cestoval do Moskvy

V Moskve sa 26. júna konalo celosvetové medzinárodné parlamentné fórum, ktoré už tradične organizuje predseda ruskej Dumy Sergej Naryškin. Pozvaná bola aj Národná rada Slovenskej republiky a pre mňa je cťou, že som ju na tejto významnej konferencii mohol reprezentovať osobne. Som presvedčený, že s Ruskom by sa mal viesť konštruktívny dialóg. Nielen v dobrých časoch, ale predovšetkým v čase, kedy sa vzťahy medzi Západom a Ruskom dostali na bod mrazu. 

pondelok 23. júna 2014

EÚ ako iná galaxia?

Pre EÚ sú tieto voľby niečo ako posledné varovanie: ak sa neposunie viac k sociálnej agende a k prehĺbeniu demokracie, bude pribúdať aktívny či pasívny odpor ľudí. Na Slovensku naďalej víťazí euro-apatia. Slovensko do Európskeho parlamentu posiela do socialistickej frakcie štyroch zástupcov sociálnodemokratickej strany SMER-SD. Je to o jedného menej, než mal SMER-SD doposiaľ, čiže nemožno hovoriť o úspechu. 

utorok 3. júna 2014

Masmédia vás od rána do večera klamú

Tento týždeň bude pre českých a slovenských ľavicových aktivistov výnimočný. Bude to doslova sviatok. V Prahe a Olomouci bude mať sériu prednášok najznámejší žijúci ľavicový intelektuál na svete, slávny americký lingvista, anarchistický filozof a radikálny kritik americkej zahraničnej politiky Noam Avram Chomsky. Vo svojom diele sa venoval aj analýze mediálnej manipulácie a masové médiá predstavil ako nástroje totalitného ovládania spoločnosti.