piatok 18. júla 2014

Nezneužívajme obete na propagandu

Smrť nevinných cestujúcich v malajzijskom boeingu, ktorý bol zostrelený nad územím Ukrajiny, je obrovskou tragédiou a neviem si ani predstaviť, ako musia trpieť rodiny obetí. Vyjadrujem svoju úprimnú sústrasť. Chcel by som veriť, že sa prípad nestranne vyšetrí, a že vinníci budú potrestaní. Obávam sa však, že namiesto toho sa dočkáme konšpiračných teórií zo všetkých strán sporu. A ďalej budú tón v diskusii udávať tí, čo chcú vojnu, nie mier. 

utorok 15. júla 2014

Pohoda vôbec nie je v pohode

Keď sa povie hudobný festival, predstavím si Woodstock 1969, kde hrajú progresívne kapely, stretnú sa tam ľudia, čo chcú lásku a mier, ľudia, ktorí majú plné zuby korporátneho kapitalizmu, ľudia, čo chcú meniť svet. Tak ako to bolo v 1969 v USA, keď sa mladí ľudia s kvietkami vo vlasoch búrili proti vojne vo Vietname. 

piatok 11. júla 2014

Politika a futbal: ide to dokopy?

Vždy som bol veľkým fanúšikom futbalu. Majstrovstvá sveta či Európy pre mňa znamenajú mesiac sedenia pred televíziou. Kvôli utorkom a stredám pri Lige majstrov musím doma siahať po tvrdej partnerskej demagógii. A keď Slovensko pred štyrmi rokmi hralo s Poľskom o postup do Južnej Afriky, skoro som pri tom nerváku skolaboval. 

štvrtok 3. júla 2014

Takýto chcem socializmus!

Premiér Robert Fico na sneme Smeru-SD ohlásil jasný posun doľava: zvýšenie minimálnej mzdy, posilnenie kapacít škôlok a jaslí, zavedenie minimálneho dôchodku, zvýšenie príspevku pre dôchodcov, zníženie cien plynu a viacero ďalších významných sociálnych opatrení. Som rád, že po dvoch rokoch konsolidácie vláda posilní sociálny rozmer. Viem si predstaviť aj ďalšie kroky, napríklad podporu takzvanej ekonomickej demokracie. To znamená, aby ľudia mohli demokraticky rozhodovať o podnikoch, v ktorých pracujú. V praxi ide o princíp družstevného vlastníctva.