streda 24. septembra 2014

Hrozí jadrový konflikt? (rozhovor o Ukrajine v Rádiu Expres)

25. septembra 2014 som v Rádiu Expres diskutoval s moderátorom Branislavom Závodským o situácii na Ukrajine. Išlo o živú, prudkú polemiku, v ktorej som sa o slovo musel doslova "pobiť", ale bola to zaujímavá skúsenosť a som rád, že moje argumenty zazneli. Prinášam prepis nášho rozhovoru. 

pondelok 22. septembra 2014

Koniec Európy: staneme sa americkou kolóniou?

Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) je obrovská obchodná dohoda medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými, ktorá prinesie doslova neoliberálnu revolúciu. Jej podpísanie bude ako výstrel z akejsi kapitalistickej Auróry a Európa, ako ju poznáme, v podstate prestane existovať. Napriek všetkým tlakom, ktoré v Európe prebiehajú v ostatných troch dekádach, Európa si ešte stále chráni svoj sociálny a environmentálny model. TTIP bude hrobárom tohto modelu.

piatok 19. septembra 2014

George Bush bol vojnový zločinec (rozhovor v TA3)

18. septembra 2014 som v TA3 absolvoval rozhovor s moderátorom Petrom Bielikom, témou bola Ukrajina a vyhlásenie NR SR k situácii na Ukrajine. Ako vždy korektný Peter Bielik mi dal dostatok priestoru, aby som mohol vysvetliť svoje posolstvá a dostali sme sa až k bývalému americkému prezidentovi a jeho vojnovým zločinom. Prinášam prepis našej diskusie. 

utorok 16. septembra 2014

Vojna na Ukrajine: všetko je inak!

Na medzinárodnú politiku sa dá pozerať dvoma spôsobmi. Buď idealisticky alebo realisticky. Podľa idealistov ide v medzinárodnej politike o ideály. Ak napríklad USA vedie vojnu v Iraku, robí tak pre blaho Iračanov, pretože americkým politikom zo všetkého najviac záleží na tom, aby v Iraku šírili slobodu a demokraciu. Podľa realistov je to inak: veľmoci majú svoje bezpečnostné a ekonomické záujmy a podľa toho konajú. Ak napríklad USA klame celý svet, že v Iraku sú zbrane hromadného ničenia, aby mohla rozpútať agresívnu inváziu, sú v tom ekonomické záujmy a niekomu tu ide o ropu.

streda 10. septembra 2014

Som marxista (rozhovor s .týždňom)

Ultra-pravicový časopis .týždeň prejavil koncom leta záujem urobiť so mnou veľké interview. Napriek tomu, že tento časopis nečítam a považujem ho za čisto ideologický, dogmatický plátok, rozhovor som neodmietol: neodolal som možnosti predstaviť svoju knihu Späť k Marxovi? aj pravicovým čitateľom. Redakcia na mňa poslala dvoch mimoriadne nabudených, ale v zásade milých a priateľských redaktorov Martina Hanusa a Jozefa Majchráka, plus kameramana Eugena Kordu a fotografa. Takmer sa v takom veľkom počte nezmestili do mojej kancelárie. Ale dobrých ľudí sa všade veľa zmestí.

nedeľa 7. septembra 2014

Bol Kristus komunista? (rozhovor s Aktualne.Sk)

Prvého septembra portál Aktualne.Sk uverejnil interview, v ktorom sa redaktor Ladislav Bariak pýtal na moju mladosť, školské časy, kapelu, rodinu. Dostali sme sa aj k otázkam kresťanstva, komunizmu, kapitalizmu, rozoberali sme aj situáciu v Smere a kopec iných vecí. Zaspomínal som si na staré časy, pohovoril o kresťanskom socializme, kapitalizmus som označil za tehotný svojou sebadeštrukciou a zhodnotil som aj pôsobenie Roberta Fica. Rozhovor pripájam v kompletnom znení.

štvrtok 4. septembra 2014

Jastraby verzus holubice (spor o Rusko)

V stredu 3. septembra 2014 som sa zúčastnil televíznej debaty na STV2 na tému aktuálneho sporu na Ukrajine a nášho vzťahu k Rusku. Diskutoval som s poslancom Františkom Šebejom z opozície. V blogu prinášam prepis nášho rozhovoru, v ktorom som v pomyselnom spore militantných "jastrabov" a diplomatických "holubíc" prezentoval  - ako v každom spore - pacifistickú pozíciu. 

streda 3. septembra 2014

Aj podľa ľudákov bol Tiso nemorálny idiot...

Nebudem hodnotiť prítomnosť ľudáckeho historika Lacka vo večernej diskusnej relácii RTVS, ktorá bola odvysielaná 2. septembra 2014: účelom zrejme bolo zosmiešniť ho, ale obávam sa, že iba dostal príležitosť propagovať kultivovanejším jazykom to isté, čo Kotleba propaguje nechutným jazykom a vyholení neonacisti zasa hajlovaním a násilím. Hnus. Nie som historik a myslím, že Stanislav Mičev v relácii povedal, čo bolo treba. Ale neodpustím si krátku morálnu analýzu Lackových absurdných utilitaristických tvrdení, podľa ktorých sa morálny zmysel nejakého činu hodnotí podľa toho, ako to dopadne – podľa následkov.